Idag har vi börjat spåna på hur vi ska göra med Barbapappa-Workshoppen. Som ni kanske minns använde vi för ett tag sedan en bok om barbapappa och hans ungar som byggde bilar. Vi sade då att vi skulle arbeta utifrån den boken i en klass, där högläsning av boken skulle följas upp med diskussion och ritningar och bygge av egna fordon. Det vi har grejat med idag är att vi själva satt oss och börjat skissa på ritningar och materialval vid konstruktionerna. Vi kom fram till att vi vid en lektion skulle lägga fram följande material på ett bord:
- Mjölkkkartong
- Kapsyler
- Cd-skivor
- Gummiband
- Ballonger
- Tygbitar
- Snören
- Petflaskor
- Lock
- Skruvar
- Nålar
- Spikar
- Toa-rullar
- Hårblåsar
- Färger
- Wellpapp
- Burkar
- Grillpinnar
- Tändstickor
- Glasspinnar
- Tejp
- Sax
- Lim
- Papper
(Om det finns någon som har fler förslag på material uppskattar vi tips!)
Då eleverna får materialen framför sig får de då i uppgift att göra en egen ritning på en farkost. De får ställa en hypotes om hur deras ritning kommer fungera i verkligheten. Då ritningen är klar ska de få bygga sin bil. Frågor som "Fick ni ändra något för att få det att fungera? Varför blev det som det blev?Vad hade fungerat bättre? Vad fungerade extra bra? Vilka för-/ nackdelar finns med er konstruktion?" ska diskuteras och dokumenteras. Sedan ska vi, likt som barbapappafamiljen, ha ett eget bilrace!
De lärandemål vi planerat lektionen utifrån är:
Centralt innehåll för F-3 i Läroplan för förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet 2011 (2011) under Teknik:
Tekniska lösningar
- Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.
Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar
- Egna konstruktioner där man tillämpar enkla mekanismer.
- Dokumentation i form av enkla skisser, bilder och fysiska modeller.
Lgr -11 (2011)
En av våra ritningar |
En annan ritning |
Lite material |
Mer material |
Da Group |
Da Group in action |
Det viktiga med vår lektion är inte att alla elever får ett fungerande fordon. Det viktiga är att vi efter lektionen diskuterar med klassen om utfallet och hur man kan göra det bättre. Vi vill visa på sambanden på mikro- och makronivå, hur de samspelar och hur man kan utnyttja det lilla i det stora systemet i verkligheten. Vi vill visa på hur till synes enkla konstruktioner påverkas av massor av små mekanismer. Viktigt är att eleverna efter arbetet med barbapappa-boken har kunskap om de förnybara energierna och hur man kan utnyttja dem. Vi trycker hela tiden under arbetet på hållbar utveckling, såväl vid valen av material som energikällorna.
Som avslutning vill vi nämna att huvudsyftet är att få intresserade, medvetna och ansvarstagande elever!
Intressant att läsa om hur ni tänker utveckla ert Barbapappa-projekt.....Att få konstruera sina egna fordon tror jag eleverna kommer att uppskatta mycket! Om man vill kan man utveckla det med att montera en gummibandsmotor t ex..../MIA
SvaraRaderaRolig idè! Kommer garanterat vara en hit hos eleverna =) // Den blå gruppen
SvaraRadera