Att arbeta naturvetenskapligt
Sockerlösning
Hypotes: (vilket slags socker löser upp sig snabbast i vatten?
Ju finkornigare, desto lättare löses de upp sig.
Test:
Fyra glas med lika mycket vatten i. Varje glas får var sin typ av socker, se bilden nedan. Sockret bestod av 2-3 nypor som hälldes i samtidigt.
Resultat:
1. Florsocker 2. Ekologiskt socker 3. Strösocker 4. Pärlsocker
nummer ett är det socker som löstes upp först.
Slutsats:
Vi hade rätt, alltså ju finkornigare sockret är desto lättare och snabbare löses det upp sig i vattnet. Däremot visste vi inte att det ekologiska sockret gick så pass fort som det gjorde.
Ämnens egenskaper
Hur många droppar får det plats på en krona?
Hypotes:
Vi tror att det får plats ca 10 droppar rent vatten på en krona innan det flyter utanför kanterna och endast ett par droppar meddiskmedel i.
Test:
Vi la en krona på bordet och droppade en vattendroppe i taget med hjälp av en pipett.
Efter att vi provat testet ovan, gör vi nu samma sak fast med diskmedel i vattnet.
Resultat:
Med rent vatten fick det plats hela 27 droppar och med diskmedel i vattnet fick det plats 20 droppar.
Slutsats:
En icke-newtonsk vätska
Hypotes:
Vi tror att det blir hårt när man har rullat ihop materialet med händerna.
Test:
En glasslåda som vi häller i 1 dl potatismjöl i och samtidigt som vi blandar med fingret häller vi försiktigt i vatten droppar med hjälp av en pipett. När det blivit en seg massa tar vi upp det och formar till en boll med händerna. när det blivit en boll låter vi den ligga öppet på handflatan.
Resultat:
Det blev en boll, men när man lät den ligga på handflatan smälte den och blev platt. Om man slår på den när den blivit platt är den sten hård, men om vi lägger ett mynt eller något liknande på glider det igenom.
Slutsats:
Det går emot Newtons lag. Klumpen består av mycket stärkelse, därför blir resultatet som det blir.
Kemiska reaktioner
Ljustrolleri
Hypotes:
Vi tror att det kommer spraka när vi tänder ljuset och bikarbonaten ligger runt ikring. När vi häller på vinäger tror vi att det kommer bubbla och efter att vi har väntat en stund tror vi att det inte händer något mer alls.
Test:
Vi tar en låg och bred burk och sätter fast ett värmeljus med kludd i mitten av skålen. Runt ljuset häller vi först bikarbonat och tänder därefter ljuset. Snart därefter häller vi försiktigt på vinäger på bikarbonaten och väntar en stund för att se vad som händer.
Resultat:
Med bara bikarbonat i skålen händer inget när man tänder ljuset, men däremot när vi häller på vinäger börjar det bubbla. Vi behöver inte heller vänta länge för att se att lågan är påväg att slockna.
Slutsats:
Det blir en kemisk reaktion. Vinäger blir en indikator, och de tillsammans med bikarbonat bildar koldioxid vilket drar ner syret till botten eftersom koldioxid är en tung gas som trycks ner. På så sätt finns det inget syre kvar för lågan att hålla sig vid liv.
Så bra ni har beskrivit experimenten. OBS! Bikarbonat+vinäger fungerar som en brandsläckare pga att koldioxiden är så tung (precis som ni skriver) att syret trängs undan - koldioxiden kommer alltså att lägga sig i botten på burken - syret hamnar ovanpå. Precis så funkar en kolsyresläckare./MIA
SvaraRaderaVi i Evert gillade hur ni har skrivit ner er hela experimentet, inkl er hypotes och slutsats osv.. Mycket bra upplägg!
SvaraRadera/Evert