måndag 7 oktober 2013

Laboration Att lära om och i naturen

Först fick vi i uppgift om att blanda 3 dl fingervarmt vatten och två matskedar socker och smula ner 1/2 paket jäst i ett gals och röra runt. Slutligen skulle vi hälla i detta i en glasflaska och trä över en ballong. Vad händer? Sockret reagerar med jästen och det bildas koldioxid som får ballongen expandera.

Har kroppsstorleken någon betydelse för djuren att hålla värmen? Om man jämför en älg med en mus vem håller kroppsvärmen bäst?




Vi skulle ta ett stort kärl med 1l vatten motsvarande älgen och ett litet kärl med 1/2l vatten motsvarande musen. Vilket vattenkärl/djur svalnar först?
I hypotesen hade vi olika tankar, som till exempel; en stor isbit tar längre tid att smälta än en liten. En vattenfylld literkanna tar längre tid att svalna än en låg, avlång. Dessa tankar går i samma bana som det rätta svaret då grunden ligger i yta och volym. Precis som om en kraftigare och en tunnare person hamnar i kallt vatten så klarar den kraftiga av att överleva längre än den tunna.
Men vi hade även funderingar som att det beror på vad djuret äter, hur mycket päls den har och hur den ser ut. Att de kanske kan hålla värmen lika bra genom att de har olika förutsättningar.

Svaret blev att älgen håller kvar värmen längre än musen. Anledningen är att ytan i relation till volymen spelar en avgörande roll. Till exempel en orm som har en större yta i förhållande till volymen, medans en Domherre har en liten yta med en liten volym.


1 kommentar:

  1. Så fint med film!
    Precis som ni skriver så beror förmågan att hålla värmen på många faktorer som t ex päls etc....
    Men den enkla "grundfunktionen" som avgör hur fort något förlorar värmen är ytan i förhållande till volymen - sedan har djur en massa anpassningar till att klara att hålla värmen - som t ex att äta jättemycket, sova på vintern, ha tjock päls etc..../MIA

    SvaraRadera