Inom vilka
arbetsområden/teman skulle det passa speciellt bra med ett besök på Molekylverkstan
för en klass F-3? Motivera och förankra i styrdokumenten!
Vi tänker oss att det skulle passa bra att åka till Molekylverkstan då man arbetar med kroppen. Molekylverkstan har ett rum/utrymme med fokus på kroppen. En övning vi fann där var "Doftorgeln". Labben gick ut på att lukta i 6 stycken rör med olika doft. Här medvetandegör man luktsinnet.
I det centrala innehållet i de naturorienterade ämnena står följande:
Kropp och hälsa
"Människans uppleverlser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp av olika sinnen" (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, 2011).
Ge exempel på
övningar/aktiviteter i Molekylverkstans utställning som illustrerar några
viktiga begrepp som har med materia/materials egenskaper att göra.
Molekylväggen.
Den här väggen illustrerade viktiga begrepp och materia/materials egenskaper.
Här fick man se ämnens olika bindningar på luckorna i väggen. Luckorna var öppningsbara vilket gjorde väggen var konkret och anpassad för lägre åldrar. Man fick se exempel på områden /material där ämnena ingår. Vi tycker att väggen innefattar praktiska, teoretiska och visuella moment som därigenom gynnar olika typer av inlärning.
Ge exempel på någon
aktivitet i utställningen som ni i gruppen tyckte var speciellt
intressant/spännande.
Vi fastnade för Molekylväggen och det simulerade molekylspelet. Molekylväggen var speciellt intressant då den riktar sig till barn i både de lägre - och högre åldrarna. Väggen är konkret och man kan återskapa en liknande vägg i mindre skala i klassrummet. Persson (2000) tar upp en uppgift där man bygger en tavla till tekniken i form av små lådor med föremål i. På samma sätt skulle man kunna arbeta i en klass och genom det befästa olika begrepp.
Molekylspelet var en rolig övning där man övade på kemiska bindningar. Spelet var motiverande och det involverar IKT.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar