1. Samhället lägger stora pengar på att utrota ett hund djur. (Mårdhund) och på att försöka bevara ett annat (Varg). Varför? Är det rimligt? Behövs det varg i Sverige?
Mårdhund är en invasionsart, alltså ej naturlig förekommande i vår fauna. Den förökar sig snabbt, sprider sjukdomar som rabies och dvärgbandmask. Bekämpning av mårdhundens utbredning i Sverige tycker vi är ett försvarbart projekt att lägga pengar på. Mårdhunden ska inte etablera sig i Sverige den kan rubba hela vårt ekosystem.
Bild från hanssoderberg.blogspot.com
Den vargmamman som har flyttats fyra gånger från sitt gamla revir för att skapa sig ett nytt revir, 50 mil bort, men ändå återvänt känns inte lika försvarbart då varje flytt kostat ca 1 miljon kronor. Vargen behövs för vår biologiska mångfald, när den lämnar rester av ett byte tillgodoses många andra arter som lever på/i döda djur . Vargens vara eller icke vara är en känslig fråga, alla har en åsikt. Om vi skall ha en kontrollerad vargstam i Sverige skall jakten bedrivas på ett etiskt och moraliskt sätt.
Bild från hannu-s.blogspot.com
Fler frågor att fundera över:
2. De största hoten mot arter idag är överexploatering (dvs för hög jakt/fiskeuttag), habilitatförstöring, invationsarter och utdöende-kedjor. Vilka hot tror ni det är lättast respektive svårast att göra något åt? Vad gör vi i Sverige?
3. Vilka argument finns för att satsa resurser på att bevara biologisk mångfald? Argument mot?
4. Är vissa arter mer skyddsvärda än andra? (vanliga/ovanliga, högre stående/lägre stående, vackra/fula, "nyttiga"/"onyttiga".....).
5. Hur skulle man kunna arbeta med biologisk mångfald i sin klass? (centrala innehåll, för 1-3 står att man ska behandla "djur och växter i närmiljön, samt hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter" ...ta ställning i frågor som rör...naturbruk och ekologisk hållbarhet.").