tisdag 24 september 2013

Seminarium Hållbar Utveckling


Idag har vi haft seminarium kring hållbar utveckling. Vi fick sju diskussionsfrågor som vi enskilt svarat på. Här kommer nu en sammanfattning av våra svar. 


Vi har främst lagt fokus på vad hållbar utveckling innebär och hur viktigt det är. Vi har främst talat om växthuseffekten och ekosystemtjänster. Vår grupp kom fram till att kunskap och teknik är grunden för att vi ska kunna bromsa upp den globala uppvärmningen. 

Vi diskuterade frågan "vilka de största problemen för mänskligheten är idag?" och här varierade åsikterna. Man kan se problemen på både mikro - och makronivå. Lösningar vi diskuterat på mikronivå var: cykla till skolan, sopsortering och åka kollektivt. Lösningar på makronivå var: Bli bättre på att utveckla våra flödande källor som exempelvis vindkraft, solenergi och vattenkraft. 

Frågan kring ekosystemtjänster kunde besvaras som gratistjänster för människan från naturen. Fotosyntes och nedbrytning är några utav dessa tjänster. Man får använda räntan, men inte kapitalet för då gör man slut på resursen. 

På frågan om "vilka de främsta anledningarna till att arter utrotas idag?" la man fokus på överexploatering av jakt och fiske. Vi talade också om hur habitatförstörelse. Skövling av skog tar ifrån djuren deras naturliga boplatser.

På frågan om naturens ekosystem hade varit mer i balans om inte människan funnits skiljde sig våra åsikter. En del av oss svarade ett självklart "JA", andra tyckte att samma följder hade skett, men tagit längre tid utan människans påverkan på naturen. Den tredje parten hade en teori om att om inte människan varit den som utvecklats till den mest intelligenta arten så hade en annan art gjort det. 

Vi alla hade olika ideer om hur man kan arbeta med en klass om miljön, utifrån kursplanen. Vi diskuterade olika projekt som att plantera ett frö eller studera ett ekosystem (t.ex. en vid en sjö). Eleverna skulle kunna få möjlighet att bygga egna fordon och uppfinningar som drivs av andra energikällor än fossila bränslen. Vi pratade om hur man kan informera och intressera elever genom studiebesök till soptippar eller olika typer av kraftverk. Vardagsvanor som att sopsortera i klassrummet är viktigt. Varje liten part är viktig i den stora bilden! 

Avslutningsvis är vi överens om att vårt ansvar som lärare är att föra vidare vår kunskap om miljön till eleverna. Vi ska vara goda förebilder och hitta ett sätt att intressera eleverna. Det är viktigt att det inte endast blir tjat om ansvar, utan ett roligt uppdrag som vi alla måste förvalta. Som i alla andra ämnen är det vi som lärare som är ansvariga för att eleverna skapa ett intresse, i det här fallet för hur vi gemensamt kan ta vara på vår jord och bruka den på ett sätt som får den att må bra. 




2 kommentarer:

  1. Ni verkade ha en mycket intressant diskussion och vi tyckte att det var bra av er att ta det på en mikro-och makronivå!/ Blåbären

    SvaraRadera
  2. NI tar upp många viktiga aspekter och vi tyckte det var bra att ni tog upp att vi lärare har ett stort ansvar att förmedla vår kunskap om naturen till eleverna /Skogsmullarna

    SvaraRadera