torsdag 19 september 2013

Kraft och rörelse

Experiment med plats för hypotes. Vad händer när Malena böjer sig ner efter elefanten? Varför? Låt eleverna resonera sig fram till en lösning!





När står ett föremål stadigt?

När tyngdpunkten är nära marken och föremålet har stor stödyta står ett föremål stadigt. Tyngdpunkten är i centrum av ett föremål. Desto högre ett föremål är, desto längre har tyngdpunkten till marken.  

Exempel på där man utnyttjar vetskapen om föremåls stödyta och tyngdpunkters påverkan på balans är då man bygger Formel 1bilar. Bilarna är lågt byggda och breda för att åka stadigt i höga hastigheter och i snäva kurvor.


Vad menas med stödyta?

Stödytan är till viss del beroende av hur stor yta av föremålet som är i kontakt med marken. Desto större del av föremålets materia som är vid marken desto stadigare står föremålet. Man kan jämföra det med en kvadratisk låda som står på marken och en petflaska som står upp och ned. En penna ligger stadigare vågrätt än när man ställer den upp lodrätt. 





Experiment med en vattenfylld flaska. Ett sätt att visa på hur tyngdpunkt och stödyta fungerar.




Här visar Nathalie hur man kan symbolisera tyngdpunkten på en människa och hur den flyttar sig. Man kan låta eleverna själva komma fram till sambandet mellan tyngdpunkt, stödyta och balans!


Tyngdpunkten är nästan utanför stödytan!


Tyngdpunkten är mitt emellan stödytan= bra balans!

Bra balans!





Här är experimentet igen, fast med resultat!




Referens: www.skolverket.se


4 kommentarer:

  1. Mycket roligt och intressant att kolla hur ni lagt upp ert arbete om tyngpunkt! Var inspirerande att se :) // Den blå gruppen

    SvaraRadera
  2. Hej gruppen! Det jag saknar är en ingående förklaring av vad tyngdpunkt är. Tycker att det är intressant att ni har gjort egna filmer, jag antar att tanken är att diskutera filmens innehåll med eleverna?

    Mvh Edisa

    SvaraRadera
  3. Hej Edisa,
    Vi uppfattade att uppgiften la fokus på stödyta, inte på tyngdpunkt. Därför har vi valt att inte gå in djupare på just tyngdpunkt.

    Ja tanken med filmerna är precis som vi skrev i början, att det är ett jobb till elever att resonera kring ett resultat.

    Med vänlig hälsning Hydronevrokostiskadiafragmakontravibrationsgruppen.

    SvaraRadera